Olemme eläneet 2020-lukua kriisistä toiseen. Aluksi korona ja sen jälkeen 24.2.2022 käynnistynyt Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Miten me olemme pärjänneet?
Mielestäni erittäin hyvin, korona pakotti meidät tekemään digiloikan, johon meillä oli loistavat tekniset valmiudet ja nyt Venäjän uhka on edellyttänyt merkittävää puolustus- ja suojautumiskyvykkyyksien kehittämistä niin fyysisessä kuin kybermaailmassa. Digiloikkaa on seurannut kyberloikka.
Digiloikkaa on
seurannut kyberloikka.
Nyt meidän pitäisi ennakoida ja varautua seuraavaan kriisiin
Yksi syy siihen, että olemme pystyneet reagoimaan näihin nopeasti, on se pitkäjänteinen, kymmenien vuosien työ, jota meillä on tehty kokonaisturvallisuuden kehittämiseksi. Olemme valmistautuneet erilaisiin kriiseihin ja häiriöihin pitkään myös digimaailmassa. Työ ei todellakaan lopu tähän, vaan meidän pitää varmistaa kyvykkyys toimia nyt myös uudenlaisten uhkien osalta, esimerkiksi mahdollisten tietoa tuhoavien ”datawiping” haittaohjelmien osalta sekä lisäksi varautua muihin tulevaisuuden uhkiin. Tekoäly on huikea mahdollisuus, kuten kvanttitietokoneet ja robotit, mutta niihin liittyy vielä osin tuntemattomia uhkia.
Työ, jota me teemme tänä päivänä ja ne teemat, jotka nousevat Digiturvallisuus 2023 -messuilla esille, auttavat meitä nykytilanteessa, mutta ennen kaikkea ne auttavat tulevien kriisien, jopa kuuluisien mahdollisten mustien joutsenien hallinnassa. Tässä työssä me tarvitsemme meitä kaikkia, myös kansalaisia!
Verkkorikollisuus kasvaa ja kukoistaa, miksi ihmeessä?
Kukapa meistä ei olisi törmännyt erilaisiin meihin kohdistuviin digihuijausyrityksiin sähköpostin, pika- tai tekstiviestin, some-kanavien tai puhelinsoittojen muodossa. Olemme myös menettäneet Suomessa vuosittain yhä suuremman summan rahaa verkkorikollisille, vaikka nämä asiat ovat säännöllisesti esimerkiksi mediassa esillä ja näistä järjestetään koulutusta organisaatioissa.
Kukapa meistä ei olisi törmännyt
erilaisiin meihin kohdistuviin digihuijausyrityksiin.
Tule kuuntelemaan lisää 30.3. klo 13.30 Forum-esityslavalle, jossa teemana on Verkkorikollisuuden tila vuonna 2023. Lisäksi kerron samalla lavalla klo 10.20 kahdeksan vinkkiä verkkorikollisuudelta suojautumiseen. Tutustu ohjelmaan täältä.
Yllättikö tekoäly meidät housut kintuissa?
Olen viimeisen 10 vuoden aikana sanonut tai kirjoittanut sanan tekoäly tuhansia kertoja, josta googlesta löytyy englanniksi 1,24 miljardia hakutulosta ja suomeksi 2,73 miljoonaa. En muista 40-vuotisen atk-urani aikana toista ilmiötä, joka olisi noussut näin nopeasti näin merkittäväksi keskusteluaiheeksi ja ilmiöksi. Veikkaan, että AI, tekoäly on seminaarin puhutuin aihe käytäväkeskusteluissa.
Veikkaan, että AI, tekoäly on
seminaarin puhutuin aihe
käytäväkeskusteluissa.
Tuon paikalle yhden – tai oikeastaan neljä esimerkkiä tekoälyn hyödyntämisestä. IT-Kimmo – digitaalinen kaksoseni on aloittanut uran digitaidemaalarina lyöttäydyttyään yhteen tekoälykaverinsa kanssa. Hänen pitää esikoistaidenäyttelyn nyt messuilla ja pääset katsomaan neljää hänen ensimmäistä teostaan. Eikä tässä vielä kaikki – voit myös ostaa sellaisen! Kaikki neljä teosta myydään korkeimman tarjouksen jättäneille ja tuotto menee hyväntekeväisyyteen eli tukena Ukrainaan. Taulujen kuvat ja ohjeet tarjousten tekemiseksi julkaistaan tässä alapuolella ja sosiaalisessa mediassa viimeistään keskiviikkona 29.3.
Olen tavoitettavissa Digiturvallisuus 2023 messuilla Digi- ja väestötietoviraston osastolla sekä vastaan Forum-lavan ohjelman tuottamisesta. Lisäksi olen paikalla yhden vapaa-ajan harrastukseni eli Tietoturva ry hallituksen varapuheenjohtajan roolissa, yhdistys ja sen muuta hallitusta on myös mukana messuilla – tervetuloa moikkaamaan minua ja kollegoitani!
Kirjoittaja:
Kimmo Rousku toimii tietokirjailijana, Tietoturva ry hallituksen varapuheenjohtajana sekä VAHTI-pääsihteerinä Digi- ja väestötietovirastossa. Voit seurata häntä Twitterissä @kimmorousku tai verkostoitua hänen kanssaan LinkedInissä.
Lisätietoa:
Tervetuloa hankkimaan tietoa ja työkaluja maksuttomille Digiturvallisuus-messuille 30.3.2023 klo 10-18 Paviljonkiin, Jyväskylään.