Keskiviikkona 3.6. vietetään Kansainvälistä messujen päivää teemalla ”Messut on avain talouden jälleenrakennukseen”. Kansainvälisenä messujen päivänä halutaan nostaa esiin messujen valtaisaa merkitystä elinkeinoelämälle. Messuilla lanseerataan uutuudet, tehdään kauppaa, solmitaan merkittäviä sopimuksia ja luodaan uusia, tärkeitä kontakteja. Messutoiminnan hallittu käynnistäminen auttaisi koronakriisistä kärsivän talouselämän elvyttämiseen.
Suomen messutoiminta on ollut pysähdyksissä 13.3. lähtien. Messujärjestäjät toivovat, että messukeskusten ovet voidaan avata taas elokuussa. Messujen merkitys elinkeinoelämälle on laajalti tunnistettu ja messutoimintaa käynnistellään jo eri puolilla maailmaa mm. Tanskassa, Norjassa, Saksassa, Hollannissa, Puolassa ja Kiinassa.
Messujärjestäminen on Suomessa ammattimaista ja osaavaa. Järjestämispaikat on rakennettu suuria yleisötapahtumia varten ja hygieniataso on jo valmiiksi korkea.
”Messuilla tilat ovat suuret ja pystytään varmistamaan turvavälit. Messuilla käyminen on vähintään yhtä turvallista kuin moni jo nyt sallittu asia kuten esimerkiksi kauppakeskuksissa käyminen. Kävijämäärän rajoittaminen messuilla on helppoa. Monissa tapahtumissa kävijät myös rekisteröidään, joten jäljitettävyys on mahdollista ”, sanoo Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n puheenjohtaja Juha Rahko.
Asiakkaiden ja henkilökunnan terveys ja turvallisuus on messujärjestäjille ensiarvoisen tärkeää. Suomessa ammattimaisia messujärjestäjiä edustava Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry työstää alan kansainvälisiin ohjeistuksiin perustuvaa turvallisuusohjelmaa, jotta messukeskusten ovet saataisiin avattua liike-elämän uudelleen rakentamista varten.
Normaalivuosina eri puolilla Suomea järjestetään vuosittain noin 150 erilaista messutapahtumaa ja niihin osallistuu yli 1,5 miljoonaa kävijää. Osa messuista on suunnattu vain tietyn alan ammattilaisille, osa yleisölle ja osa molemmille kohderyhmille.
Messuilla on suuri talousvaikutus ympäristölleen, varsinkin alueiden hotelli- ja ravintolatoiminnalle. Keväällä 2019 julkistettu tutkimus osoittaa, että messut tuovat järjestämispaikkakunnilleen vuosittain liki puolen miljardin tulovirran. Tapahtumien työllisyysvaikutus on yli 6 000 henkilötyövuotta.
Suomessa messuja on järjestetty ammattimaisesti 100 vuoden ajan. Kansainvälinen messujen päivä, Global Exhibition Day, järjestetään nyt viidettä kertaa. Teemapäivää koordinoi messualan kansainvälinen liitto UFI (The Global Association of the Exhibition Industry), jolla on 796 jäsenyritystä 88 maassa.