Jyväskylän Kirjamessut järjestetään Paviljongissa 26.−27.11. Tapahtumassa on mukana reilut sata esiintyjää. Luvassa on ajankohtaisia kirjoja ja kirjailijoita, puheenaiheita sekä yhteiskunnallisia vaikuttajia. Sota nousee myös keskusteluun ajankohtaisten teosten kautta. Tapahtuman avaa tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen. Lue ohjelma täältä.
Finlandia-ehdokkaat messuilla
Suomen Kirjasäätiö jakaa Finlandia-palkinnot vuosittain kolmessa kategoriassa. Jyväskylän Kirjamessuilla jokaiselle kategorialle järjestetään oma paneelikeskustelunsa. Lauantaina 26.11. kello 13.30–14.20 yleisölle esitellään lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaat toimittaja Eila Tiaisen johtamassa paneelissa. Kulttuuritoimittaja Seppo Puttonen on vetäjänä kaunokirjallisuuden Finlandia-keskustelussa lauantaina kello 16.00–16.50. Toimittaja, kirjailija Juha Roiha esittelee tietokirjallisuuden ehdokkaat sunnuntaina 27.11. kello 15.00–15.50.
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistetaan 9.11., tietokirjallisuuden ehdokkaat 8.11. ja kaunokirjallisuuden ehdokkaat 10.11. Lisätietoja www.finlandiapalkinnot.fi
Poimintoja messuohjelmasta
Mika Aaltolan teos Mihin menet Suomi? – Pelon aika Euroopassa on ajankohtainen puheenvuoro Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Markus Leikolan Sodan ja rauhan kronikka esittelee Ukrainan sodan vuosisataiset taustat ja yllätyskäänteet.
Esko Ahon 1992: Suomen valinnat aavekissojen varjossa -kirja kertoo mullistavan vuoden 1992 taustasta ja seurauksista. Ranskan kuin omat taskunsa tunteva Helena Petäistö sukeltaa valtakunnan ytimeen kirjassaan Gallian kukko kiekuu taas. Antti Tuurin teos Mies kuin pantteri − Wahlroosin elämä on koskettava kuvaus kehitysvammaisen miehen elämänvaiheista.
Esa Saarisen E. Saarisen ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta on ylistys inhimillisyydelle. Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on Elina Hirvosen ja Ujuni Ahmedin teos siitä, millaista on ollut kasvaa naiseksi Suomessa, kun on muuttanut tänne Mogadishusta 3-vuotiaana.
Tapani Baggen Soturisukua on palkitun kirjailijan henkilökohtaisin teos, jossa hän kääntää katseensa oman sukunsa värikkääseen historiaan. Pirjo Hassisen Toisella tavalla onnellinen on tarkkanäköinen romaani elämästä, joka repeytyy hetkeksi kokonaan auki. Jenni Kokanderin Yksi miljoonasta on romaani kontrollin menettämisestä ja elämän sattumanvaraisuudesta.
Heli Laaksosen Luonnos muistuttaa, kuinka merkillistä maailmaa me asutamme. Aki Ollikaisen Kristuksen toinen tuleminen -romaanissa Kristus liikkuu 1910-luvun pohjoisissa maisemissa. Raija Orasen Iso on romaani Gösta Serlachiuksesta, jolla oli suuri vaikutus koko Suomen historiaan.
Outi Pakkasen Pullonkerääjä-dekkarissa sukusalaisuudet paljastuvat julmasti yöllisessä tarinassa – dekkarikuningattaren kolmaskymmenes teos! Riikka Pulkkisen romaani Lumo tutkii sepittämisen mahtia ja lohtua, rakkauden ja leikin haurasta eroa. Lotta-Sofia Saahko kertoo koskettavasti mutta hauskojen kommellusten kautta perheen elämästä ympäri maailmaa kirjassaan Koti kulttuurien välissä.
Lapsille ja nuorille ohjelmaa tuovat muiden muassa suosikkitubettajat Elina ja Sofia. He johdattavat esiintymistaitojen pariin kirjassaan Uskalla loistaa! Oona Kivelän Kukkumuu − Tarinatreeniä jokaiseen päivään –kirjan jumpat kannustavat jokaista liikkumaan, kokeilemaan ja luottamaan itseensä.
Muutokset esiintyjiin ja ohjelmaan ovat mahdollisia.
Kirjamessujen kanssa samana viikonloppuna järjestetään Viinimessut 25.−26.11. Ruokamessut, Joulu, Lahja & Käsityö- messut ovat 26.11.−27.11.